Štark Arena – Veliki događaji traže veliku arhitekturu

Kako su godine sankcija, ratova i nestabilnosti oblikovale projekat, izgradnju i istorije jedne od najpoznatijih evropskih arena

Štark Arena – Veliki događaji traže veliku arhitekturu

Kako su godine sankcija, ratova i nestabilnosti oblikovale projekat, izgradnju i istorije jedne od najpoznatijih evropskih arena

Podeli

Beogradska Arena noću

FIBA je poverila Beogradu organizaciju Svetskog prvenstva u košarci 1994. godine pod uslovom da izgradi ovako jednu reprezentativnu arenu. Do tada najveća arena za takve događaje bila je hala Pionir sa skromnim kapacitetom ispod 10,000 mesta što je premalo za događaj poput Svetskog prvenstva. Tek 1991. počinje sa gradnjom ove arene koje su u startu nazivali Hala Limes (investitor je Preduzeće za izgradnju i eksploataciju Sportske hale LIMES D.O.O.) a za lokaciju je odabran novobeogradski blok 25 koji je u to vreme imao sve neophodne zahteve, poput blizine autoputa, velikog prostora za izgradnju same arene, pomoćnih objekata i parking mesta.

Izgradnja je počela i krajnji rok je bio mart 1994 godine kako bi se moglo održati FIBA Svetsko prvenstvo 1994. godine. Ubrzo su usledili i problemi jer je tadašnja Savezna Republika Jugoslavija dobila sankcije od Ujedinjenih nacija zbog ratova i time značajno usporila projekat. Kako su se sankcije odnosile i na sport, Beograd gubi organizaciju šampionata, a novi domaćin postaju Kanada i gradovi Toronto i Hamilton 1992. godine. Zemlja pogođena sankcijama gubi ekonomiju i dolazi do hiperinflacije 1993. godine gde radovi postaju veoma usporeni, a 1995. se u potpunosti prestaje sa izgradnjom. Radovi ponovo počinju 1998. godine jer Beograd dobija organizaciju Svetskog prvenstva u stonom tenisu 1999. godine. Usled NATO bombardovanja aprila 1999. godine Beograd i Arena ponovo gube domaćinstvo svetskog događaja. Organizaciju prvenstva u stonom tenisu Beograd gubi a domaćinstvo dobija Ajndhoven, grad u Holandiji. Posle političkih promena u Srbiji 2000. godine, Beograd i Arena dobijaju organizaciju, ovog puta evropskog prvenstva u košarci 2005. godine. Tek iz trećeg pokušaja Beogradska arena dobija i organizuje dodeljeno prvenstvo.

O projektu

Sportski arhitekti ne projektuju samo zgrade. Oni stvaraju ogromna okruženja u kojima sportisti, zabavljači i hiljade vernih navijača mogu deliti nezaboravna iskustva. Često je sama struktura važan deo spektakla. Savremen višenamenski objekat za vrhunske sportske, kulturne i zabavne događaje i manifestacije poseduje najmodernija tehnološka rešenja i omogućava, dobru zabavu i udobnost u isto vreme.

Beogradska arena (Arena Beograd) je naziv po kojem se u toku prvih godina rada hala prepoznavala. U skladu sa uobičajenom praksom sponzorisanja ovakvih objekata, petogodišnje pravo na korišćenje imena dobila je 2012. godine Komercijalna banka, pa otud i Kombank arena. A zatim u oktobru 2017. Beogradska arena dobila je novo ime, po sponzoru – Štark arena.

Arena iz vremana sponzorstva sa Komercijalnom bankom
Foto: kombankarena.rs

O izgradnji

Centralni prostor čini velika dvorana, kapaciteta do 25,000 gledalaca, sa šest nivoa namenjenih publici i 70 luksuznih loža sa 860 mesta. U sklopu Arene je i mala dvorana, pres-centar, prodajni objekti za osveženje, fitnes centar.

Gradnja Arene započeta je 1991. godine, a završena 13 godine kasnije. Iako su prilike i neprilike u zemlji uslovile brojna odlaganja i manje izmene, hala je u osnovnom konceptu ostala onakva kakvu ju je u svom projektu zamislio arhitekta Vlada Slavica.

Radovi na objektu ovakvih dimenzija bili su izuzetno složeni na peskovitom novobeogradskom tlu. Poduhvat podizanja krovne konstrukcije teške 3,350 tona, jedinstven u svetskoj praksi, izvela je Vojska.

Plan tribina Arene

Arena u brojevima:

  • Dimenzije hale su 137,7 x 102,7 metara
  • Može da primi 20.000 gledalaca na četiri nivoa
  • Samo gledalište ima 35,000 kvadratnih metara
  • Borilište i poslovni prostor zauzimaju po 5,000 kvadrata
  • Pres centar ima 800 mesta

U skladu sa detaljnim planom posebno na severnoj strani, sa prelazom na blok 26, trebalo bi da se izgradi još 55 do 60 hiljada kvadrata poslovno komercijalnog prostora. Vrednost objekta je prilikom projektovanja procenjena na 55 miliona evra.

Kod ovakvih objekata pre svega treba poći od njihove logike. To znači da Ijudi ovde dolaze da bi se zabavili i da za to vreme treba da im bude udobno, za to je potreban čitav niz dobro dimenzionisanih ulaza foajea, stepeništa i tome slično.

„Znate sa Arenom sam od jula 1989 godine do danas i baviću se još koju godinu i za sve te godine sam jasno prepoznao da suštinu projektovanja ovakvih objekata predstavlja dobra analiza kretanja. To su one fine male tajne zanata” - kazao je arhitekta Vladimir Slavica glavni projektant "Beogradske arene"

Kota 74

Za Nov Beograd je poznata građevinsko arhitektonska odrednica da se zbog podzemnih voda ne ide ispod kote 74. Veliki objekat Arene je iznad te kote ali mala sala, sa čijim postojanjem nije tako dobro upoznata šira javnost, je probila tu kotu za 6 metara. 

Projekat Beogradske Arene
Ivan Kadić

POSLEDNJE

VIDEO

Evrobasket Specijal - Izrael v Srbija (Adriatik Podkast)

Evrobasket Specijal: Srbija - Finska (Adriatik Podkast)