Šta dalje

Mundijal u Kataru je završen pre dva meseca, šta nas očekuje na reprezentativnoj sceni u novoj godini?

Šta dalje

Mundijal u Kataru je završen pre dva meseca, šta nas očekuje na reprezentativnoj sceni u novoj godini?

Podeli

Sećate li se Svetskog prvenstva u Katara krajem godine? U moru informacija imamo osećaj kao da je bilo pre godinu dana, a ne pre dva meseca. Srbi su ga odavno zaboravili, dok ga se Argentinci i Hrvati rado sećaju.

Za mesec dana reprezentacije se vraćaju na teren, pred nama je početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. Srbi po tradiciji se svim silama trude da odu u Nemačku, kako u životnom tako i u fudbalskom smislu. Mnogobrojna dijaspora čeka da konačno vidi Srbiju na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

Srbija na Evropskom prvenstvu nije bila od 2000. godine, kada se turnir igrao u Holandiji i Belgiji, a na jedinom prvenstvu koje se igralo u Nemačkoj ’88 nismo videli tadašnju Jugoslaviju. Ipak, ako govorimo o Svetskom prvenstvu, ’74 i ’06 nije se izbegla Nemačka.

Srbija je voljom žreba dobila grupu sa pet ekipa: Mađarska, Bugarska, Crna Gora i Litvanija. Reklo bi se nikada lakša grupa da se obezbedi jedno od dva mesta koja vode na EURO, ali čak i da se desi neko čudo, pa da ekipa Dragana Stojkovića ne bude u top 2, preko Lige nacija je obezbeđen baraž.

Mađarska se izdvaja kao najozbiljniji protivnik u grupi i redovni učesnik Evropskih prvenstava, ali Srbija je pokazala u prethodnim mečevima da je možda za nijansu kvalitetniji tim, to najbolje oslikava prijateljski susret u Budimpešti pre godinu dana (0:1).Bugarska se nakon nekoliko sramotnih rezultata u prethodnim ciklusima uspela stabilizovati pod vođstvom Mladena Krstajića, ali eventualan odlazak na EURO nakon 20 godina bi predstavljao veliko iznenađenje.

Crna Gora je ponovo tu nakon Mundijala, Srbija se još s njom sastajala pre pet godina nakon Svetskog prvenstva u Rusiji, kada su u Ligi nacija “Orlovi” dva puta slavili. Čini se da su “Sokolovi” ipak stepenicu ispod Orlova te u smislu kvaliteta ne bi trebali predstavljati opasnost, ali “Pod Goricom” je sve moguće. Najdosadnija reprezentacija u grupi je Litvanija.

Zašto najdosadnija, jer prati Srbiju na svakom drugom kvalifikacionom ciklusu, a i u Ligi nacija su bili zajedno. U šest odigranih utakmica, Srbija je pobedila pet puta, a Litvanci su bili bolji u kišovitom Marijampoleu 2009.

Sve su svemu, sve osim prva dva mesta Srba i Mađara bi bila istorijska priča.

Čini se da bi neki novi vetrovi mogli zaduvati narednog leta u Nemačkoj. U grupi A su Španija, Škotska, Norveška, Gruzija i Kipar. Španci su glavni favoriti, ali veliko pitanje je mesto broj 2. Škoti tradicionalno bez velikih zvezda sa jakom ekipom. Norveška sa velikim zvezdama (Haland, Edegor i ostali) čeka svoj nastup jednako koliko i Srbija. Najjača reprezentacija u istoriji Gruzije, koju sa klupe predvodi Vili Sanjoj nalazi se u sjajnoj seriji pobeda, izborili su baraž, velika svetska zvezda Kviča Kvaraškelija igra u sjajnoj formi i dobre šanse Gruzini imaju da debituju na velikoj sceni. Kipar je tu da nekome otkine bod života.

U grupi B su: Holandija, Francuska, Republika Irska, Grčka i Gibraltar. Prve dve reprezentacije su apsolutni favoriti, Irska vreba iz pozadine za neko iznenađenje, dok Grci imaju baraž siguran i tamo ćemo ih najverovatnije gledati.

U grupi C su: Engleska, Italija,Ukrajina, Severna Makedonija i Malta. Italijani čekaju Makedonce da im se osvete za “propuštanje” Katara, dok je Ukrajina jedina koja se može umešati između dva giganta.

Hrvatska je takođe u za njih istorijski lakoj grupi. Vels, Jermenija, Turska i Letonija ne bi trebali“omesti” Vatrene na putu ka Nemačkoj. Iako ne bi trebalo očekivati ni sve pobede, jer Hrvati nikada ne odrade maksimalno kvalifikacije, uvek se ubaci neki iznenađujući rezultat. Turska ima siguran baraž, dok je Vels redovan na EURO, ali pitanje kako će izgledati nakon Bejla. Letonija i dalje sanja 2004. i Marijusa Verpakovskisa.

Foto: Agenda.ge

Poljska i Češka ne bi trebali imati problema sa Albanijom, Farskim ostrvima i Moldavijom. Leva još može povući, a Česi su propustili Mundijal, ali retko kada propuste Evropsko prvenstvo.

Belgija, Austrija i Švedska boriće se za dva mesta u Nemačkoj. Tu su još Azerbejdžan i Estonija koji bi trebali biti lak plen za ekipe na vrhu. Belgija radi smenu generacija i videćemo kakvi klinci dolaze, Švedska je propustila Mundijal, ali je u Ligi nacija pokazala da je daleko od Evropskog fudbala, dok Austrijanci stalno izbacuju nove mlade igrače koji bi ih trebali povesti do novog velikog takmičenja.

Danska, Finska, Slovenija, Kazahstan, Severna Irska i San Marino. Jedini koji imaju siguran baraž su Kazahstanci koji su odigrali sjajnu Ligu nacija i izborili plasman u grupu B, a sada će tražiti senzacionalan odlazak na EURO. Danska je prvi favorit, dok bi se ostatak družine, osim San Marina trebao boriti za odlazak na turnir.

Novi vetrovi će sigurno duvati u predposlednjoj grupi. Švajcarska je prvi favorit, Rumunija, Izrael, Kosovo,Belorusija i Andora čine ostatak grupe. Rumuni šest godina čekaju povratak na scenu, dok Izraelci jedini imaju siguran baraž.

Portugal je apsolutni favorit u poslednjoj grupi J, dok će se za drugo mesto boriti Bosna i Hercegovina,Slovačka, Island, Luksemburg i Lihtenštajn. BiH čeka svoj debi na EURO, ima siguran baraž i želi Edinu Džeki da za kraj karijere pokloni nastup na Evropskom prvenstvu. Najveći rival za drugo mesto će im biti Slovačka, koja je postala redovan učesnik turnira starog kontinetna. Island je u velikoj krizi i nije ni blizu slika one ekipe od pre sedam godina. Luksemburg je verovatno najjači ikada i mogao bi svakome pomrsiti račune.

Nemačka kao domaćin je siguran učesnik, a na turnir će otići 20 reprezentacija (2 iz svake grupe) i još tri kroz baraž. Kvalifikacije će se igrati od marta do novembra.

Prve utakmice se igraju u martu,a treba izdvojiti da Srbija dočekuje Litvaniju, pa onda gostuje u Podgorici. Od ostalih susreta Italija – Engleska (23.3), BiH – Island (23.3), Francuska –Holandija (24.3), Češka – Poljska (24.3), Švedska – Belgija (24.3), Španija –Norveška (25.3), Engleska – Ukrajina (26.3), Slovačka – BiH (26.3), Gruzija –Norveška (28.3)

Evropu još očekuje završnica Lige nacija u novembru u Holandiji, gde će se za pehar boriti domaćin sa Hrvatskom, Španijom i Italijom.

Južna Amerika će ove godine mirovati, jer je Kopa Amerika zakazana za naredno leto u SAD-u.

Severnu i Srednju Ameriku očekuje završnica Lige nacija i Gold kup koji se takođe igra u SAD.

Afrikanci su svoju AFKON pomerili sa leta na zimu, pa će Obala Slonovače biti domaćin u januaru.

Katar će na leto ugostiti sve najbolje azijske ekipe i pokušati odbraniti titulu na Azijskom šampionatu.

David Pavlović

POSLEDNJE

VIDEO

Evrobasket Specijal - Izrael v Srbija (Adriatik Podkast)

Evrobasket Specijal: Srbija - Finska (Adriatik Podkast)