ROBERTO DE ZERBI - TAKTIČKI GENIJE IZ BREŠE : ANALIZA

Italijanski stručnjak jedan je od najupečatljivijih trenera u svijetu fudbala. Stil igre koji je implementirao u Sasuolu i Šahtjoru, brzo je postao viralan. O njemu pohvalno govore i najveća trenerska imena među kojima se posebno ističu Gvardiola i Klop.

ROBERTO DE ZERBI - TAKTIČKI GENIJE IZ BREŠE : ANALIZA

Italijanski stručnjak jedan je od najupečatljivijih trenera u svijetu fudbala. Stil igre koji je implementirao u Sasuolu i Šahtjoru, brzo je postao viralan. O njemu pohvalno govore i najveća trenerska imena među kojima se posebno ističu Gvardiola i Klop.

Podeli

Nakon izuzetno uspješnog početka sezone sa Brajtonom, Grem Poter dobija ponudu koja se ne odbija. Čelsi prevođen novim vlasnikom, Todom Boilijem, nakon loših rezultata i nesuglasica oko dovođenja igrača otpušta Tomasa Tuhela i angažuje engleskog stručnjaka koji je navjveće uspjehe imao radeći u Švedskoj.

Da rezultati Galebova nisu nikakva slučajnost, već plod dugogodišnjeg rada ubrzo je pokazala uprava kluba dovođenjem trenera koji se za kratko vrijeme gotovo izvjesno dokazao kao bolje rješenje za klupu Brajtona od Potera. U pitanju je Roberto De Zerbi. Italijanski stručnjak jedan je od najupečatljivijih trenera u svijetu fudbala. Stil igre koji je implementirao  u Sasuolu i Šahtjoru, brzo je postao viralan. O njemu pohvalno govore i najveća trenerska imena među kojima se  posebno ističu  Gvardiola i Klop.

U današnjem tekstu objasnićemo neke aspekte popularnog „De Zerbi ball-a “. Biće uključene situacije kako iz Brajtona, tako i iz Šahtjora, koji je morao napustiti prošle godine zbog rusko-ukrajinskog sukoba.  Analiza će se sastojati iz tri naslova (koja će biti podijeljenja u nekolika dijela): izgradnja napada, golovi te defanzivni problemi; gdje ćemo vidjeti šta je to što karakteristično za njegove ekipe, rješenja u posljednjoj trećini te koji su najveći nedostaci ovog sistema.

IZGRADNJA NAPADA

POČETNA STRUKTURA

U prvoj trećini ekipe Roberta De Zerbija forsiraju ulazak u igri koji će uključiti 3-4 defanzivca, dva vezna fudbalera,a nerijetko i golmana. Stoje usko, između njih nisu velike distance. Početna formacija 4231/433 se najčešće transformiše u:

U začecima napada ove sezone, Brajton je najčešće imao strukturu 2-4. Mala distanca između štopera, bekovi odlaze naprijed i stoje u liniji sa dva pivota. U duelu protiv Liverpula na Enfildu, koji je ujedno bio i debitantski De Zerbijev meč na klupi, mogli smo vidjeti 3-2 strukturu sa asimterijom bekova (desni se priključio štoperima, lijevi otišao naprijed). I na posljednoj fotografiji se nalazi situacija iz duela protiv madridskog Reala gdje je Šahtjor imao 2-3 strukturu, gdje su dva pivota bila pozicionirana dijagonalno, a bekovi stajali vrlo usko uz veznog fudbalera bližeg odbrani.

NUMERIČKA SUPERIORNOST I PROGRESIJA  KRETNJOM BEZ LOPTE

Kada protivničke ekipe izađu visoko i ne dozvole njegovim igračima vrijeme/prostor za progresiju, dolazi do stvaranja numeričke prednosti pred svojim golom, izbjegava se preskakanje igre, tj. duga lopta. Za primjer ćemo uzeti detalj iz meča protiv Šerifa. Naime čak sedam fudalera Šahtjora se nalazilo unutar/nesporedno oko svog šesnasterca, tačnije golman+ 2 štopera u petercu, dva pivota na oko 11m od gola, a bekovi stoje oko ivice kaznenog.

Ovakva postavka je vrlo rizična, pogotovo ako ekipe nisu maksimalno uigrane i spremne na reakcije dok su pod pritiskom. Kada su ti faktori ispunjeni kao rezultat dobijamo eksploataciju numeričke prednosti kroz kratka dodavanja. Za ovaj sistem igre je najvažniji trening na kome igrači uče pozicioniranje i donošenje odluka sa loptom ( o važnosti igre bez iste vidjećemo u sljedećem paragrafu), tj. u kojima trenucima se dodaje lopta određenom saigraču kako bi se izbjegle greške i napravio pomak u akciji.

Iduća situacija će prikazati kako je ukrajinski šampion napravio progresiju, a u glavnoj ulozi su pivoti koji uopšte nisu dirali loptu. Šerif se odlučio da markira vezne fudbalere Šahtjora kako bi onemogućio njihovo učešće u organizovanju napada. Kao odgovor na tu vrstu presinga došlo je do pomjerenja bez lopte koje je u potpunosti razbilo taj pritisak. Prostije rečeno došlo je do jedne vrste razvlačenja, gdje jedan pivot odlazi dijagonalno naprijed, a drugi ostaje centralno. Na taj način se linija dodavanja otvorila. U toku teksta ćemo vidjeti još primjera kako se igrom bez lopte pomjera protivnik da bi progresija sa loptom bila moguća. Move the opponent, not the ball (Pep Gvardiola)

LA PAUSA

Za one koji možda nisu upućeni u značenje ovog izraza, la pausa je termin koji se vezuje za navlačenje pritiska radi ostvarivanja dalje progresije. Tada se igrač sa loptom ne oslobađa iste, često ne vrši skoro nikakvu kretnju sa njom (kao u ovom slučaju),već čeka protivničkog igrača da ga napadne. Na taj način se razbija protivnička defanzivna struktura te se dobijaju nove opcije za pas. Ovaj koncept igre je svoj vrhunac doživio u trenucima dok je Pep Gvardiola vodio Barselonu od 2008-2012. Sljedeća situacija iz perioda dok je De Zerbi vodio Šahtjor će vam dati jasniju sliku na koji način funkcioniše la pausa, te kako se tokom jedne akcije ona više puta ponavlja. U ovom primjeru glavnu ulogu imaju štoperi u čijim nogama lopta provede najviše vremena. Njima se kao opcije za pas nude vezni fudbaleri pozicionirani vertikalno od njih.

Ovakve situacije se na meču mogu ponavljati bezbroj puta. To je pogotovo slučaj kada su se protiv De Zerbijevih ekipa protivnici spustili u srednji/niski blok tako im prepustivši posjed nad loptom.  Pronaći adekvatan odgovor protiv tima koji u kontinuitetu koristi ovaj stil je često nemoguća misija; pogotovo ako je razlika u kvalitetu dva tima velika. Agresivan presing na igrača sa loptom, u ovim slučajevima su to štoperi, nije najpametnija odluka. Pasivnost, odnosno zatvaranje linije dodavanja ( fotografije ispod), bez izlaska na štopera takođe nije rješenje. Tada  izabranici italijanskog stručnjaka koriste širinu, tj. štoperi šalju loptu bekovima pozicioniranim dijagonalno, uz liniju.

ANALIZA GOLOVA

Iz gore navedenog može se naslutiti da su ekipe koje predvodi italijanski stručnjak izuzetno efikasne. U sezoni 2021/2022 koja je u Ukrajini prekinuta iz svima poznatih razloga, De Zerbijeva ekipa je u 18 kola postigla impresivnih 49 golova, što nas dovodi do računice od 2.72 gola po meču. Brajton, koji je on preuzeo u 7. kolu, je do sada na brojci od 46 golova što ih stavlja na visoko 5. mjesto po broju postingutih golova u PremierLigi. Na koji način su neki od golova postizani, kako su dolazili do izglednih pozicija za udarac, o važnosti igre bez lopte, presingu iz kojeg je proistekao gol...

1. gol

Već na početku akcije vidimo kretnju sličnu onoj iz meča sa Šerifom. Nakon vraćene lopte fudbaler Brajtona se pomjera u svoju lijevu stranu povlačeći čuvara sa sobom. U završnoj trećini četiri fudbalera stoje usko u horizontalnoj liniji ( +1 iza) opterećujući prije svega centralni koridor. U nastavku akcije dolazi pas za nemarkiranog igrača u međuprostoru. To je omogućeno okupiranjem protivnika bez lopte, tj. stvaranjem situacije 2na1 na malom prostoru u kojoj defanzivac protivničke ekipe mora ostaviti jednog fudbalera Brajtona samog . Na kraju vidimo sjajan trk Mitome iza svog čuvara koji zbog svog položaja tijela nije bio u mogućnosti braniti tu situaciju.

2. gol

Druga situacija nam donosi presing DeZerbijeve ekipe čiji je okidač bio horizontalni pas ka štoperu Liverpula. Ferguson svojom kretnjom usmjerava Matipa na vertikalni pas ka Hendersonu koji je bio u jednoj vrsti zamke, gdje je stizao igrač Brajtona sa leđa, a horizontalni pas ka beku je blokirao drugi igrač Brajtona. Nakon uzete lopte stvara se numerička prednost pred golom Liverpula. Fudbaler pozicioniran centralno iz prve šalje loptu u lijevi međuprostor iz koga lopta nakon dva kontakta sa istom odlazi u desni međuprostor.  Naizlged jednostavna akcija iz svega par dodira. Football is simple, but it’s difficult to play simple. (Johan Cruyff)

3. gol

Na lijevom boku se formira trougao, dolazi do manjeg overloada, odnosno opterećenja jedne strane radi izolacije na drugoj. Označeni fudbaler napada dubinu, nebranjen prostor, koji je došao kao posljedica nekompaktnosti među linijama tima i neispunjavanjem individualnih zadataka. U kaznenom prostoru imamo situaciju 3na2 u kojoj su igrači Brajtona odlično pozicionirani popunjavajući dva međuprostora i sredinu. Još jedan gol koji običnom posmatraču izgleda jednostavno; ispoštovani zadaci trenera, igrači prepoznali u kojim trenucima treba napasti određeni prostor, kada se osloboditi lopte te zadati konačni udarac.

4. gol

U posljednoj situaciji koju ćemo analizirati može se primijetiti još jedan overload (opterećenje) radi izolacije. U nastavku vidimo Lalaninu korekciju pozicije kako bi se ponudio kao opcija za vertikalni pas između linija. Nakon dobijene lopte,on se po prijemu usmjerava u desnu stranu kako bi loptu poslao krilnom fudbaleru.  Akcija završava niko drugi nego Lalalna, koji je idealno napao nebranjeni prostor koji je posljedica nekompaktnosti defanzivne linije protivnika, odnosno velikim razmakom između igrača unutar nje.

DEFANZIVNI PROBLEMI

Ništa nije savršeno pa tako ni sistem Roberta De Zerbija. Defanzivni propusti su posebno bili vidjljivi dok je mladi stručnjak vodio Sasuolo. U sezonama2018/19;2019/20 Serie A, njegova ekipa je primila čak 123 gola. Takva vrsta problema se nastavila i dok je vodio Šahtjor u Ligi Šampiona.

-10 gol razlika

Protivncima u ofanzivnoj tranziciji su ostavljali mnogo prostora što je posljedica određenog disbalansa dok je ekipa u fazi napada. U pojedinim situacijama se mogao steći utisak da neki igrači nisu sigurni šta treba uraditi, odnosno koji je njihov defanzivni zadatak.

Međutim, da se radi o odličnom stručnjaku koji stalno radi na korekciji i usavršavanju svoje igre, govore brojke iz ove sezone. Naime, Brajton je u 25 kola primio 31 gol što ih stavlja na 5. mjesto  na ljestivici ekipa koje su primile najmanje golove po meču. Ipak, određeni problemi defanzivnog tipa su i dalje prisutni, a jedan od je njih jeste veliki broj penala. Galebovi su ove sezone napravili šest penala, od njih više imaju samo Bormut (7) i Notingem Forest (8).

ZAKLJUČAK

Roberto De Zerbi jedan je od najzanimljivih i najzabavnijih trenera za gledanje.  Njegove ekipe postižu veliki broj golova, imaju neobičnu strukturu i mogu da se nadigravaju sa svima. Ova sezona je odličan pokazatelj o kakvom se treneru radi. Došao u ekipu koju nije skautirao, sa kojom nije prošao pripreme i za implementaciju svojih ideja je imao svega par dana. Naravno, ne treba zaboraviti da je Poter iza sebe ostavio ekipu u jako dobrom stanju, sa nekoliko izuzetnih fudbalera koji su svoj vrhunac dostigli upravo pod njegovom dirigentskom palicom.

Foto: Paul Hazlewood

Defanzivni problemi u njegovom sistemu su možda jedan od razloga zašto ovog Italijana još nismo vidjeli u nekim jačim ekipama. Iduća sezona (ukoliko ne dođe do nekih promjena) bi trebala biti pravi pokazatelj koliki su limiti, odnosno koliko daleko može ovaj stručnjak sa Brajtonom. Prvenstvo će krenuti od prvog kola, imaće ljetne pripreme sa ekipom,kao i mogućnost da dovede igrače po svom ukusu.

Luka Grahovac

POSLEDNJE

VIDEO

Piksi nam neće doneti uspeh na EURO 2024

Evrobasket Specijal - Izrael v Srbija (Adriatik Podkast)