Pregled trkačkog vikenda F1: Velika nagrada Italije

Nastavljena nesvakidašnja tradicija u Monci, prošlogodišnji pobednik bez plasmana

Pregled trkačkog vikenda F1: Velika nagrada Italije

Nastavljena nesvakidašnja tradicija u Monci, prošlogodišnji pobednik bez plasmana

Podeli

Foto: Reuters

Vozač Red Bula Maks Ferštapen je zahvaljujući još jednom izvrsnom nastupu ove sezone ponovo pobedio, prvi put u "Monci". Veliku nagradu Italije je obeležio kontrovezan finiš - posle odustajanja Danijela Rikarda je na stazu izašlo vozilo bezbednosti i posle velikih propusta ostalo na njoj do samog kraja, što je razočaralo publiku koja se nadala uzbudljivoj zavšnici.

Ferštapen je bio izuzetan i na početku trke je nadoknadio čak pet pozicija. Branilac titule je vozio bez greške i iskoristio nadmoć koju bolid Red Bula ima nad konkurentima. Sa ciljem izbegavanja ponavljanja i uzimajući u obzir odlične nastupe drugih vozača, 24-godišnjak se neće naći u selekciji najboljih, iako je stvorio veliku prednost nad drugoplasiranim Šarlom Leklerom u Ferariju pre izlaska sejfti-kara i pobedom u italijanskom hramu brzine rastužio "Tifoze".

"Najbolji" su vozači ili timovi koji su najviše oduševili svojim performansom.

"Najgori" su vozači ili timovi koji su imali najlošiji nastup.

NAJBOLJI

Nik de Vris

Ukoliko je neko propustio prethodnu trku, možda će se iznenaditi jer je Nik de Vris bio za volanom Vilijamsa. Holanđanin je priliku da se takmiči dobio zbog zdravstvenih problema koje je imao Aleks Albon - Tajlanđaninu je dijagnostikovana upala slepog creva, zbog čega je morao "pod nož". Posle hirurškog zahvata je došlo do komplikacija i Albon je morao biti intubiran zbog respiratornih problema, ali se sada oseća bolje i očekuje se da bude spreman za Veliku nagradu Singapura, koja se održava drugog oktobra.

De Vris je svoju priliku dočekao "oberučke" i izvanrednim nastupom privukao pažnju. Prošlogodišnji šampion Formle E tokom prvog treninga nastupio za Aston Martin, da bi od subote preuzeo Albonov bolid. U kvalifikacijama se izborio sa 13. startno mesto - pobedivši timskog kolegu Latifija, koji je ispao još tokom Q1. U trci je pokazao impresivan tempo - startovao je na mekim pneumaticima i dobro se držao u borbi za bodove. Posle odlaska u boks je pobegao Gvanju Žou, koji više nije mogao da koristi DRS usled povećanja zaostatka za 27-godišnjakom. Sejfti-kar u finišu trke je Holanđaninu pomogao da sačuva poziciju, ali je De Vris odličnim nastupom zaslužio zvanje "Vozača dana" i na debiju osvojio dva boda. Posle trke je bio toliko iscrpljen, da mu je bila potrebna pomoć da bi izašao iz bolida.

Karlos Sainc

Najbolja trka sezone za Španca! Zbog promene pogonske jedinice je krenuo tek sa 18. mesta, iako u kvalifikacijama zauzeo treću poziciju. Na početku trke značajno napredovao na srednje-tvrdim pneumaticima i u prvoj šikani nadoknadi dve pozicije. Već u 13. krugu se našao na nadomak vrha, zauzevši četvrto mesto. Posle 30 krugova 26-godišnjak je otišao u boks po meke pneumatike, da bi zatim obišao Serhija Pereza na stazi i drugi put. Izlazak vozila bezbednosti u finišu je iskoristio da se ponovo uputi ugaraže, ali vozač Ferarija nije dobio priliku da se bori za podijum zbog bizarnog kraja trke.

NAJGORI

Nikolas Latifi

Uspeh Nika de Vrisa daje Vilijamsu opcije za narednu sezonu, ali ukoliko Velika nagrada Italije nije ubedila čelne ljude Vilijamsa da Kanađanin nije dovoljno brz, zaposleni u legendarnom timu nikada neće doprineti da se on vrati bliže vrhu karavana. Zbog greška u prvoj šikani i krivinama Lezmo 1 i 2 je učešće u kvalifikacijama završio već u Q1.

Zbog značajnog "tumbanja" poretka, Latifi je krenuo sa desetog mesta i jedino je tada bio blizu De Vrisa. Latifi je već dugo na udaru ljubitelja Formule 1 jer njegov tempo često ne prati ostale vozače i trku je završio na 15. poziciji i ukoliko je Vilijams ozbiljan u nameri da pobegne sa dna poretka, za sledeću sezonu mora izabrati najbržeg mogućeg partnera Aleksa Albona. Bitno je napomenuti da Latifi nikako svojim postupcima i ponašanjem nije zaslužio tretman kakav ima od dela gledalaca, ali je tačno da svojim nastupima na stazi nije opravdao poverenje koje mu je ukazano da se već neko vreme takmiči u Formuli 1. To je ipak pitanje za čelne ljude Vilijamsa...

Direkcija trke

Prilično neobičan izbor za ovu rubriku, ali ljudi koji su zaduženi za bezbednost i regularnost u Formuli 1 jednostavno nisu mogli da izostanu - toliko je loš bio njihov "nastup" u Italiji. Posle fijaska u Abu Dabiju u okviru poslednje trke prethodne sezone je promenjena struktura donosioca regulatornih odluka, ali problemi nisu otklonjeni. Na Velikoj nagradi Italije je posle Rikardovog odustajanja znatno kasnio izlazak vozila bezbednosti, dok je i sam sejfti-kar uspostavio poredak bolida sa dodatna dva kruga zakašnjenja u odnosu na optimalnu proceduru. Zbog tih propusta nije bilo dovoljno vremena da se Meklaren kranom ukloni sa staze i trka je završena bez uzbuđenja, pošto je sigurnosno vozilo bilo na stazi do samog kraja.

Majkl Masi je bio na meti kritika velikog broja ljubitelja automoto sporta, ali ovosezonske muke nadležnih demantuju tvrdnju da je njegovo donošenje odluka predstvljalo jedini problem. Sebastijan Fetel i Fernando Alonso su prednjačili među vozačima u iskazivanju nezadovoljstva radom sudija, čije su spore i nekad upitne odluke i doprinele da bezbednost učesnika bude ugrožena u poslednjih nekoliko trka, posle Rikardovog odustajanja u Monci, kvara Alfa Romea kojim upravlja Valteri Botas u Holandiji, kao i tragikomičnoj reakciji redara u Austriji u trenucima kada je Ferarijev agregat bio izvor požara na Saincovom bolidu.

Ferštapen je ponovo povećao vođstvo u šampionatu jer sa 335 bodova ima čak od drugoplasiranog Leklera. Takva prednost u odnosu na konkurente ga stavlja u poziciju da u slučaju povoljnog ishoda dođe do druge uzastopne titule već u Signapuru, gde će publika najbrži karavan moći da vidi na stazi od 30. septembra.

Ognjen Bojić

POSLEDNJE

VIDEO

Evrobasket Specijal - Izrael v Srbija (Adriatik Podkast)

Evrobasket Specijal: Srbija - Finska (Adriatik Podkast)