Pregled trkačkog vikenda F1: Velika nagrada Holandije

Mercedes je bio blizu da pokvari Ferštapenovu feštu pred domaćim navijačima, ali branilac titule nastavlja pobednički niz

Pregled trkačkog vikenda F1: Velika nagrada Holandije

Mercedes je bio blizu da pokvari Ferštapenovu feštu pred domaćim navijačima, ali branilac titule nastavlja pobednički niz

Podeli

Foto: REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Vozač Red Bula Maks Ferštapen pobedio je na domaćoj trci u "Zandvortu", ali su zapravo vozači koji se nisu borili za najviši plasman u velikoj meri uticali na epilog Velike nagrade Holandije. Odustajanje Jukija Cunode je izazvalo lavinu komentara jer Alfa Tauri nije prvobitno poverovao Japancu da ne može da nastavi trku. Direkcija trke je pokazala veliku neodgovornost oklevanjem da pozove vozilo bezbednosti na stazu posle odustajanja Valterija Botasa, pošto se Alfa Romeo finskog vozača zaustavio na kraju startno-ciljnog pravca.

Mercedes je drugačijom strategijom pokušao da se uključi u borbu za trijumf, i na polovini trke se činilo kao da će im stajanje manje od konkurenata doneti prednost na stazi u samom finišu trke, što bi nateralo Fertštapena da na svežijim pneumaticima da pretekne Luisa Hamiltona i Džordža Rasela da bi slavio pred "narandžastom armijom" navijača.

"Najbolji" su vozači ili timovi koji su najviše oduševili svojim performansom.

"Najgori" su vozači ili timovi koji su imali najlošiji nastup.

Start Velike nagrade Holandije
Foto: Red Bull Racing, via Getty Images

NAJBOLJI:

Red Bul

Istina je, branilac titule je bio impresivan. Maks je ponovo vozio izuzetno, ali mu je u razvoju događaja poput onih na "Zandvortu" bila neophodna sva moguća pomoć ekipe - koja nije zakazala. Ferštapen je stvorio prednost od nekoliko sekundi još pre prve posete garažama, Ferariji nisu mogli da prate njegov tempo. Opasnost je ipak vrebala sa druge strane, pošto su vozači Mercedesa trku započeli na srednje-tvrdim pneumaticima, sa namerom da Veliku nagradu Holandije završe sa jednim stajanjem.

Situacija je znazno promenila zbog odustajanja Jukija Cunode i Valterija Botasa, a Red Bul se izvrsno pripremio za opremanje Maksovog bolida tvrdim pneumaticima, pošto ih je prethodno "testirao" na timskom kolegi Serhiju Perezu. Tim je reagovao izuzetno po izlasku vozila bezbednosti i omogućio Ferštapenu da lako preuzme vođstvo od Hamiltona, kojeg je Mercedes ostavio na nešto starijim srednje-tvrdim gumama. Holanđanin je bez po muke došao do novog, 10. trijumfa u sezoni i sada ima čak 109 bodova prednosti u odnosu na Pereza i Šarla Leklera, koji dele drugo mesto u šampionatu.

Fernando Alonso

Deset uzastopnih trka na kojima Alonso osvaja poene - jedino Ferštapen trenutno ima duži niz, sa dve trke više. Dvostrukom šampionu je plasman u Q3 izmakao samo zbog žutih zastava uzrokovanim Perezovim izletanjem sa staze. Veliku nagradu Holandije je započeo sa 13. pozicije, ali je uprkos dobrom startu bio primoran da kompromituje svoju vožnju i na tokom prvog kruga izgubio sve ranije stečene pozicije.

"Da nije Alonsa, ne bismo videli preticanje" - reče neko dok smo gledali trku. Španac je imao dobar tempo pre odlaska u boks, ali je centralni deo trke za njega bio presudan. Španac je imao veoma dobar tempo na najtvrđoj komponenti. Iskoristio je incidente i pravovremeno se uputio u garaže i trku završio ponovo kao šesto - "najbolji od ostalih". U Holandiji je bio značajno brži od Okona, a Alpin dobrim izdanjima nastavlja da "beži" Meklarenu u borbi za četvrto mesto u šampionatu konkstruktora.

NAJGORI:

Danijel Rikardo

Izuzetno loš nastup za Australijanca - njegovo učešće u kvalifikacijama završeno je još uvodnom delu, delom jer mu je Gvanju Žou zasmetao prilikom obećavajućeg brzog kruga. Loša startna pozicija predstavlja veliki problem na stazi na kojoj nema mnogo prilika za preticanje i Rikardo se nikada nije našao blizu osvajanja poena. Trku je završio čak i iza vozača Hasa Kevina Mangusena, koji je na početku trke udario u barijere i upropastio svoju trku - jedino je Vilijams Nikolasa Latifija "kariranu zastavu" prošao posle lošije plasiranog Meklarena.

Na Rikardovo mesto od sledeće godine stiže šampion Formule 2 Oskar Pijastri, pošto je regulatorno telo označilo njegov ugovor sa ekipom iz Vokinga kao važeći, uprkos nameri Alpina da ga zadrži i naredne sezone. "Papaja tim" je saradnju sa 33-godišnjakom okončao zbog njegovih razočavajućih izdanja - Rikardo je tek 13. u poretku sa 19 bodova iz 15 trka, dok se njegov timski kolega nalazi na sedmom mestu sa 82 boda.


Sebastijan Fetel

Loš vikend za timske kolege iz 2014. godine - pre nekog vremena bi vas proglasili ludim ukoliko biste oktrili da će Fetel poslednju sezonu u karijeri provesti u jednom od najlošijih timova, a Rikardo verovatno biti bez sedišta na kraju 2022. godine. Atipične greške su obeležile nastup nemačkog vozača u Holandiji - izletanje u kvalifikacijama je sprečilo plasman na bolju startnu poziciju. Krenuo je sa pretposlednjeg mesta, ali je ubrzana potrošnja pneumatika "sasekla" dobar start. Prva zamena pneumatika je bila nešto sporija, što ga je onemogućilo da napreduje uz pomoć strategije, ali je najgori momenat Fetelovog vikenda viđen usred borbe za podijum - gde već neko vreme ne vidimo 35-godišnjaka.

Četvorostruki šampion je iz pit-lejna izašao tik ispred Pereza i Hamiltona, koje je morao da propusti jer je u tom trenutku zaostajao za ceo krug. Fetel to nije uradio, značajno je usporio vozača Mercedesa i zbog toga je naknadno kažnjen sa pet sekundi. Strol je bio evidetno brži u "Zandvortu" i ovakav nastup je veliko razočarenje ukoliko se zna da je na Velikoj nagradi Belgije izvrsno vozio i osvojio četiri boda.

Naredna trka zakazana je već za nedelju 11. septembar u Italiji, na legendarnoj "Monci".

Ognjen Bojić

POSLEDNJE

VIDEO

Evrobasket Specijal - Izrael v Srbija (Adriatik Podkast)

Evrobasket Specijal: Srbija - Finska (Adriatik Podkast)