Novo belgijsko čudo: Šarl de Kateler - Skauting izveštaj

Poslednja fudbalska decenija bila je veoma lukrativna za Belgiju. Ovim skauting izveštajem ćemo se potruditi da vam približimo zbog čega je Milan jedan od najvećih pobednika letnje pijace upravo zbog dovođenja mladog Belgijanca, i koji su to kvaliteti kojima De Ketelare odskače od mnogih drugih igrača na svojoj poziciji.

Novo belgijsko čudo: Šarl de Kateler - Skauting izveštaj

Poslednja fudbalska decenija bila je veoma lukrativna za Belgiju. Ovim skauting izveštajem ćemo se potruditi da vam približimo zbog čega je Milan jedan od najvećih pobednika letnje pijace upravo zbog dovođenja mladog Belgijanca, i koji su to kvaliteti kojima De Ketelare odskače od mnogih drugih igrača na svojoj poziciji.

Podeli

Šarl de Katerler u dresu Belgije
Foto: Tim Clayton - Corbis/Getty Images

Poslednja fudbalska decenija bila je veoma lukrativna za Belgiju. Pred ljubitelje ovog sporta izbacili su veoma kvalitetnu generaciju igrača koji su ime te države vratili u sam vrh internacionalnog fudbala. Sada deluje da je ta, nadasve talentovana grupa fudbalera, dostigla svoj vrhunac i da se u belgijskoj reprezentaciji sprema smena generacija, što je svakako i očekivano nakon mnoštva upečatljivih (ne)uspeha koje su „crveni đavoli“ postigli sa Kevinom de Brujneom, Edenom Azarom i kompanijom..

Ipak, da ovaj kraj – koji i dalje nije TOLIKO blizu, ali je sve bliže – zaliči na novi početak potrudiće se novo belgijsko „čudo od deteta“ – Šarl de Keteler. Pojačanje Milana iz ovog prelaznog roka je igrač nekonvencionalnog izgleda, i istih takvih kvaliteta, neko ko se istovremeno ne uklapa u šablon očekivanja onoga što ste mislili da će proisteći iz belgijske škole, i savršeno uklapa u fudbal koji oni baštine prethodnih 10 i kusur godina.

Ovim skauting izveštajem ćemo se potruditi da vam približimo zbog čega je Milan jedan od najvećih pobednika letnje pijace upravo zbog dovođenja mladog Belgijanca, i koji su to kvaliteti kojima De Ketelare odskače od mnogih drugih igrača na svojoj poziciji.

Nekonvencionalan napadač – neočekivan sklop fizičkih i tehničkih predispozicija

Isprva, važno je dati kontekst. De Keteler je igrač koji se odlično snalazi na svim ofanzivnim pozicijama, od ofanzivnog veznog, preko uloge centralnog napadača, pa sve do hibridnih pozicija na boku koje nisu ni uloge čistog krila, ali nisu ni one nedvosmislenog napadača iz prvog plana. 

Prvo što upada u oko kada se uopšte i spomene Šarl de Keteler jeste njegova konstitucija – 192 centimetra visine ukazuju da bi prvo na šta biste trebali da obratite pažnju trebala da bude njegova snaga, igra u vazduhu, fizička dominantnost... Ali, prevarili biste se. Dvadesetjednogodišnji fudbaler je neko ko dominira terenom, ali onim kvalitetima koje biste prvobitno zanemarili – njegovo razumevanje igre, pozicioniranje i igra u posedu su fantastični.

Glavna vrlina ovog fudbalera jeste njegov osećaj za prostor koji se najbolje odslikava njegovim popunjavanjem međuprostora i eksploatacijom „rupa“ između protivničkih linija.

Kao što možemo videti na fotografiji, De Keteler veoma kvalitetno nudi vertikalna rešenja spuštanjem iz visokih centralnih koridora u niže poluprostore, čime odstupa iz uloge klasičnog napadača i ulazi u situacije karakteristične Hariju Kejnu. Uživa u tome da bude jedna od glavnih opcija za vertikalni napredak akcija njegove ekipe i iz međuprostora biva „racionalni kreator“ jednom kada je dobio loptu.

Njegova racionalnost u višim zonama često prerasta u kreativnost, a sama rešenja koja bira su izuzetno dobra i često rezultiraju pravovremeno selektiranim završnim/ključnim dodavanjima koja saigrače uvode u šanse ili dobre pozicije.

Snimkom iznad je mnogo lakše objasniti njegov ofanzivni doprinos nego samo rečima ili fotografijom. Isprva teži tome da bude meta dubinskog dodavanja kroz rupu u poluprostoru, ali jednom kada se ta linija dodavanja zatvorila strpljivo ostaje u poluprostoru čekajući i dobijajući pas od saigrača. Na malom prostoru se odlično snalazi usled visokog nivoa tehničke obučenosti, a zatim bira lucidno rešenje koje saigrača dovodi u gol-šansu.

Ovakve situacije nisu retkost i njegov doprinos u završnoj trećini je frekventan i opipljiv, što se može videti i po njegovim brojkama budući da je u prethodnoj sezoni zabeležio 10 asistencija i postigao 18 pogodaka u 49 utakmica, u kojima je u igri proveo 4,138 minuta. Za igrača njegovih godina i predispozicija, doprinos golu na svakih 147 minuta je veoma dobar prosek, a normalno je očekivati da će u narednim sezonama i brojke napredovati, pogotovo kada činjenično sagledamo njegovu igru.

Intenzitet trčanja, presing i izlazni proizvodi

Druga grana nekonvencionalnosti De Ketelera jeste sigurno njegova kilometraža – pokriva veliki prostor na fudbalskom igralištu i uključen je u sve faze igre. Govorimo o napadaču koji je vrhunski u presingu i koji pritiska sa intenzitetom, a upravo iz ponavljanja presing-trčanja često dolaze benefiti za njegovu ekipu.

Jednom kada se odlučio da izađe u pritisak na igrača, Belgijanca je teško odvratiti od te ideje. Iako to povremeno može da deluje kao mana, jer pritiska prejako i staloženiji nosilac lopte može jednim potezom lako da ga izbaci, to se dešava previše retko i mnogo češće je njegov pritisak pravilno usmeren i u pogledu intenziteta i u pogledu samog tajminga kretanja.

Dobro prepoznaje presing okidače i zna da oseti koje okolnosti su dobre za pritisak visokog inteziteta. Na primeru prikazanom dvema fotografijama iznad, prikazano je kako belgijski napadač prvo pritiska protivničkog štopera pod dobrim uglom, terajući ga da naredni pas odigra ka boku, a jednom kada je taj pas odigran De Ketelare nastavlja svoj trk i dolazi u podršku saigraču koji se nalazio u zoni pasa. Upravo tim „produženim“ trkom, De Keteler omogućava dodatni pritisak na igraču koji prima loptu i uspostavlja defanzivnu numeričku superiornost u 2v1 poziciji u odnosu na protivnika, pa Briž lako osvaja loptu u opasnoj zoni i ima sva potrebna sredstva kako bi napao gol.

Timski signali za agresivan izlazak na loptu su mu veoma jasni i intenzitet pritiska na štopere u nepovoljnim situacijama često dovodi do toga da je on sam uspešno oduzme bez podrške saigrača.

De Keteler i sam može odlično da izađe u presing, ne preza od toga da stupi u snažan kontakt sa protivnikom i zbog toga često i izlazi kao pobednik. U situacijama poput prikazane možemo videti da je zona u kojoj pritiska blizu protivničkog gola, te da se po osvojenoj lopti može dobrano profitirati, što se i vidi na ovom primeru s obzirom da je naredna slika ono što se desilo nakon što je Belgijanac oduzeo loptu štoperu.

Kao što vidimo, u svega par sekundi razmaka De Keteler je došao od toga da bez podrške agresivno pritiska protivnika do toga da je u sitaciji da odigra nacrtani pas, koji i šalje i koji dovodi saigrača u izuzetno izglednu priliku. Upravo je taj izlazni proizvod nakon presinga, kretnje sa intenzitetom i anticipacija različitih vrsta veliki kvalitet koji ga ističe od drugih napadača iz ove generacije.

Još jedna situacija koja dodatno potvrđuje značaj njegovog defanzivnog doprinosa, i sam kvalitet anticipacije u odbrani uz proaktivna i pozitivna rešenja po osvojenoj lopti. Belgijanac dobro oseća momenat kada je protivnik „najranjiviji“, a odmah po presecanju bira veoma kvalitetno rešenje koje ne dovodi direktno do gola, ali otvara napad za njegov tim. Uz sve to, De Ketelare ponovo nastavlja sa trčanjem, prateći akciju do kraja i ponovo bivajući kvalitetna opcija u samoj završnici, a o njegovom značaju unutar poslednje trećine, i samoj igri bez lopte govorićemo u narednom odeljku.

Završnica – saradnja i osećaj za prostor

U ovom segmentu belgijski napadač verovatno ima najviše prostora iza napredak, ali sigurno i kvalitete koji su u potencijalu najveći od svih koje ima unutar svog opusa. Iako ih ne ponavlja na željenoj frekventnosti, njegove kretnje bez lopte u završnici su na visokom nivou i ukazuju na to da može da postane jedan od najboljih napadača na svetu u skorijoj budućnosti. 

Glavni razlog za ovu tvrdnju jeste način na koji De Keteler promišlja i percipira okruženje. Pregled igre mu je sjajan i dobro eksploatiše prostor koji se otvara sa glavnim ciljem prenosa lopte do najbolje moguće opcije, koju je ustanovio skoro u svakoj situaciji mnogo pre nego što je pas odigran ka njemu. Na sledećoj fotografiji možemo videti kako čak i na malom prostoru (na rubu protivničkih 16 metara) lako nalazi dovoljno mesta za manevar, služi kao opcija za saradnju i progres, a zatim i brzo deli pas za igrača u boljoj situaciji.

De Keteler dobro „čita“ kontekst u kom se nalazi, i samo pozicioniranje mu nije jedini kvalitet koji dovodi do asistencije u prikazanoj situaciji. On odlično primećuje igrača koji iskače van svoje pozicije kako bi ga pritisnuo s leđa, i u svega par kontakata s loptom „stvara“ pas za igrača na daljoj strani koji ostaje sam u poziciji za šut.

Najbolji prikaz njegovog razumevanja okruženja, ali i igre, jeste sledeća situacija u kojoj uspeva da postigne gol iz naizgled obične kretnje.

Jednostavnost njegovog pomeranja deluje „obično“ u prva dva ili tri premotavanja snimka, ali kretnja koju izvodi je sve samo ne jednostavna i obična, već je zapravo kvalitet koji je karakterističan za najveća napadačka imena današnjice poput Luisa Suareza, Roberta Levandovskog, Karima Benzeme... Zašto? De Keteler bira da kretnju u završnoj trećini počne iz dubokog ofsajda, ne utičući na igru na strani lopte, ali remeteći pažnju najbližih protivnika. Jednom kada je lopta na desnom boku prošla do saigrača koji će uputiti pas ka kaznenom prostoru, inicijalno pozicioniranje Belgijanca ga dovodi u prednost od metar u odnosu na najbliže čuvare, a istovremeno i van ofsajda budući da je u liniji sa igračem koji je u posedu lopte. Odatle može lako da iskoristi poziciju koju je sam stvorio „jednostavnom“ kretnjom, što i uspeva zbog dobre igre glavom.

Ovo je samo jedan od „world-class“ primera u igri De Ketelera, a čini se da ima sav potreban kvalitet da ovakve kretnje ponavlja i mnogo češće nego što je to trenutno slučaj. Nije mu potrebno mnogo mesta kako bi dobro izmanevrisao trčanje i doveo se u izglednu poziciju, a pregled igre i svest o prostoru mu u tome i te kako pomažu.

U ovoj situaciji dobro percipira da iza njega postoji saigrač, te svojom kretnjom otvara i prikriva liniju dodavanja ka njemu, nakon čega daljim polukružnim trkom izbegava ofsajd i izbacuje protivnika iz igre dobivši „ekstra-pas“ od saigrača kom je isprva prepustio loptu. Ponovo možemo videti vanserijsku svest o događanju na terenu, ali je činjenica da je potrebno dodatno brusiti ovaj kvalitet, te samog igrača podstaći da ovakve stvari ponavlja mnogo češće.

Zaključak

Šarl de Keteler je jedan od najuzbuljivijih prospekata današnjeg fudbala zbog nesrazmernosti onoga što se od njega isprva očekuje i onoga što on u konačnici isporučuje – nekonvencionalan je i funkcioniše van šablona, primer je onoga u šta moderni fudbal prerasta i na sjajan način predstavlja novu eru ove igre. Kombinacija razumevanja prostora i okruženja i tehničkih sposobnosti, čini svaki njegov potez „zanimljivim“ za gledanje, a opet toliko korisnim kada se posmatra šira slika onoga što donosi ekipi. 

Milan u njemu može da dobije naslednika Zlatana Ibrahimovića, sa primesama kvaliteta Olivijea Žirua, što samo po sebi zvuči kao ubitačna fuzija sa estetičnom, a opet racionalnom notom. Ukoliko se bude razvijao u ispravnom pravcu, i potrudio se da podigne učestalost radnji koje su na vanserijskom nivou, budućnost belgijskog fudbala je u sigurnim nogama. Sigurno će biti uzbudljivo posmatrati njegov napredak i prilagođavanje na Seriju A, ali svi potrebni resursi su doputovali u Italiju zajedno sa mlađanim Belgijancem. Na njemu je samo da dobro promisli kako će ih koristiti.

Šarl de Kateler na predstavljanju u Milanu
Foto: AC Milan
Marko Jović

POSLEDNJE

VIDEO

Evrobasket Specijal - Izrael v Srbija (Adriatik Podkast)

Evrobasket Specijal: Srbija - Finska (Adriatik Podkast)