Mercedes areno, ostani nam zauvek u lepom sećanju!

Jedna od najimpresivnijih evropskih arena, ponovo će ugostiti najbolju evropsku reprezentativnu košarku. Da li će našim igračima ostati u lepo sećanju, saznaćemo u narednih nekoliko dana.

Mercedes areno, ostani nam zauvek u lepom sećanju!

Jedna od najimpresivnijih evropskih arena, ponovo će ugostiti najbolju evropsku reprezentativnu košarku. Da li će našim igračima ostati u lepo sećanju, saznaćemo u narednih nekoliko dana.

Podeli

Foto: kalzip.com

Za domaćina Evropskog prvenstva u košarci kandidovalo se sedam država, a njih četiri dobilo je čast da ugosti reprezentacije sa celog kontinenta. Domaćini ovog prvenstva su Češka (Prag), Gruzija (Tbilisi), Nemačka (Keln i Berlin) i Italija (Milano), dok Slovenija, Mađarska i Estonija nisu prošli na glasanju. Prvenstvo je u toku i igra se od 1. do 18. septembra i na njemu učestvuju 24 reprezentacije. U svakoj grupi, u grupnoj fazi takmičenja, nalazi se jedan od domaćina i sve utakmice te grupe igraju se u njihovoj dvorani. Srbija je u D grupi, onoj kojoj je domaćin Prag i prelepa O2 Arena i sa prve pozicije seli se u Berlin u knock-out fazu.

Mercedes-Benz Arena, Berlin 

U berlinskoj areni odigraće se sve utakmice nokaut faze pa tako i finale EuroBasketa 2022. godine. Arena je otvorena 2008. godine i koštala je 165 miliona evra. Kapacitet za košarkaške utakmice joj je 14,500 sedećih mesta. Ime Mercedesa nosi do 2035. godine nakon što je 2015. potpisan dvadesetogodišnji ugovor. Zanimljivo je da se do 2015. godine zvala O2 World, po istoj kompaniji kao i praška arena u kojoj smo osvojili prvo mesto u grupi D. Dvorana je bila domaćin mnoštvu velikih evropskih i svetskih takmičenja, a poslednje je bilo najveće takmičenje u pikadu. Do danas, u njoj su organizovane hokejaške utakmice (čak i jedan NHL meč), kao i rukometne i košarkaške, jer je dom klubova Alba Berlin i Ajsberen Berlin.

Mercedes-Benc Arena u Berlinu
Foto: istockphoto.com

Za sve Srbe koji će uživo iz arene pratiti reprezentaciju, ovaj multifunkcionalni objekat nalazi se u istočnom Berlinu, na poslednjoj stanici tramvaja i "S bana", koja nosi naziv "Vušer štrase" (Warschauer Straße station) i koja je svojevrsno tranzitno čvorište ovog dela grada. 

Želja lokalnih vlasti bila je da se arena podigne upravo u istočnom delu a delo je Populous projektantskog biroa iz Sjedinjenih Američkih Država, specijalizovanih za projektovanje sportskih objekata. Istočni Berlin izabran je kao metafora jer se upravo pored arene nalaze i ostaci Berlinskog zida. Na toj lokaciji, nalazila se železnička stanica koja je decenijama više služila kao mesto koje razdvaja ljude zbog loše tranzitne komunikacije između Zapadnog-Istočnog Berlina. Mercedes-Benz Arena je pružila priliku da se ponovo stvori deo Berlina izgubljen godinama iza gvozdene zavese - jedan moderan Berlin iz 21. veka. 

Kao druga po važnosti arena u Nemačkoj i rangirana na 16. mestu u svetu, brojke o njoj su impresivne: 160 m duga, 130 m široka, 35 m visoka. Spoljna arhitektonska struktura je posebno fascinantna: impozantna fasada od skoro 20.000 m² transformisana je u ogroman LED ekran od 1800 m²: jedna od najvećih svetskih instalacija na otvorenom i originalan, evokativan način komunikacije sa posetiocima i prolaznicima. 

Glavni ulaz u arenu, sa svojom neobičnom okruglom strukturom delom od stakla, podseća na veliku tradiciju operskog pozorišta na otvorenom s kraja 19. i početka 20. veka. Na ulazu posetioca čeka aluminijumska fasada koja se naginje pod uglom od oko 15 stepeni. Viseća fasada od prirodnog kamena je napravljena od crnog granita i belog peščara, u kombinaciji sa sjajnom aluminijumskom fasadom.

Arena je fascinantna i iznutra: arhitektonska rešenja usvojena u unutrašnjosti daju joj iznenađujući prizvuk intimnosti uprkos ogromnom kapacitetu, koristeći najnaprednije tehnologije komunikacije i emitovanja kako bi garantovali odličan zvuk i viziju. U ovom remek-delu arhitekture, jednoj od tehnološki najnaprednijih struktura u Evropi, unutrašnji podovi sadrže materijal iz kolekcije Ariostea Pietre High-Tech: Basalto Grigio, napravljene isključivo od odabranih prirodnih sirovina u procesu koji reprodukuje formiranje stene.

Na fotografijama pogledajte kako izgleda unutrašnjost Mercedes-Benz arene, za koju se nadamo da će nam ostati u sećanju po pobedama srpske reprezentacije. Srećno momci! Idemo Srbija!

Plan sedenja Mecedes-Benc Arene
Ivan Kadić

POSLEDNJE

VIDEO

Evrobasket Specijal - Izrael v Srbija (Adriatik Podkast)

Evrobasket Specijal: Srbija - Finska (Adriatik Podkast)