Duplo više stadiona nego klubova u ligi

Promena hibridne trave je uslovila mnoge klubove da budu "domaćini" u gostima.

Duplo više stadiona nego klubova u ligi

Promena hibridne trave je uslovila mnoge klubove da budu "domaćini" u gostima.

Podeli

Fudbalska Premijer liga Bosne i Hercegovine broji ukupno 12 klubova, a ove sezone su ti klubovi igrali utakmice na skoro 24 stadiona.

 

Početkom leta počeo projekat Fudbalskog saveza BiH pod nazivom „Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH“. Ovaj projekat ima za cilj promenu stare trave i postavljanje nove hibridne trave koja bi doprinela kvalitetu fudbala u najvišem rangu BiH fudbala.

 

Zbog ovog projekta mnogi klubovi su morali igrati utakmice van svog stadiona. Prvo je počela promena trave na Gradskom stadionu u Banjaluci, pa je Borac nekih šest meseci igrao domaće utakmice na stadionu “Mlakve” u Novom Gradu. Borac se na svoj Gradski stadion vratio u novembru mesecu.

 

Drugi na redu je bio stadion “Rođeni” u Mostaru, pa su fudbaleri Veleža pola godine bili domaćini na stadionu  GOŠK-a u Gabeli. Velež se ovog proleća vratio na svoj stadion koji izgleda savršeno za ove zimske uslove.

 

Stadion “Tušanj” u Tuzli najviše je imao potrebu za renoviranjem, pa su dve ekipe koje igraju na tom stadionu bili domaćini u okolnim gradovima. Sloboda je prvo bila “domaćin” u Gradačcu, da bi onda prešli na Gradski stadion u Banovićima. Tuzla siti je svoje domaće utakmice igrala na Gradskom stadionu u Srebreniku.

 

Sloboda narednu utakmicu igra za vikend po prvi ove sezone na renoviranom terenu stadiona “Tušanj” u Tuzli, što znači da se i fudbaleri Tuzle siti vraćaju kući.

 

Najviše “domaćih” terena je ove sezone imalo Sarajevo. Sarajevo je počelo sezonu sa dve utakmice na svom stadionu “Asim Ferhatović Hase”, da bi onda počela rekonstrukcija, a oni su svoje domaće utakmice počeli igrati na stadionu “Bilino polje” u Zenici. S obzirom na to da popularno Koševo još uvek nije završeno, a da se stadion u Zenici sprema za utakmice reprezentacije, Sarajlije mora potražiti novu “kuću”.

 

Prvu utakmicu ovog proljeća kao “domaćini” su igrali na stadionu “Rođeni” protiv Zrinjskog. Ove srede je bio zauzet stadion u Mostaru, pa je Sarajevo “večiti derbi” protiv Željezničara igralo u trening centru Fudbalskog/Nogometnog saveza BiH u Zenici bez prisustva publike. Bordo ekipa nikako da se ustali, pa zbog zauzetosti stadiona u Zenici primorani su da utakmicu za vikend protiv Veleža igraju na stadionu u Doboju kod Kaknja. Ovo je već peti stadion na kojem je Sarajevo “domaćin” ove sezone, a s obzirom da od povratka na Koševo neće biti ništa do aprila, pitanje gde će još Sarajevo biti domaćin.

 

Nešto kasnije radovi su počeli i na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru, pa Zrinjski ovog proleća igra na stadionu “Bare” u Čitluku.

 

Željezničar nema problema sa domaćim utakmicama, jer je Grbavica davno dobila hibridnu travu. Dom nije mijenjao ni Široki Brijeg, ali bi ove godine mogao da ga u jednom trenutku promeni jer će se travnjak menjati i na Pecari.

 

Igman iz Konjica, debitant u ligi prvi deo sezone je igrao na stadionu Mladosti u Doboju kod Kaknja, jer stadion u Konjicu nije ispunjavao premijerligaške uslove, da bi ovog proljeća prvu zaigrali na Gradskom stadionu.

 

Sloga iz Doboja, drugi debitant u ligi svoje utakmice igra na stadionu “Dr Milan Jelić” u Modriči, jer stadion “Luke” u Doboju ne ispunjavaju uslove, ali sve su prilike da će se Sloga do kraja proleća vratiti u Doboj, pa ćemo ove sezone videti još jedan stadion.

 

Leotar iz Trebinja nije “mrdao” sa svojih “Polica”, kao ni Posušje sa svog “Mokrog Doca”.

David Pavlović

POSLEDNJE

VIDEO

Evrobasket Specijal - Izrael v Srbija (Adriatik Podkast)

Evrobasket Specijal: Srbija - Finska (Adriatik Podkast)