Apel za spas srpskog fudbala

Na kraju krajeva, koliko puta dobijemo drugu šansu?

Apel za spas srpskog fudbala

Na kraju krajeva, koliko puta dobijemo drugu šansu?

Podeli

Foto: Adriatik Ilustracija

Poslednjih nekoliko nedelja, podigla se veoma velika prašina oko toga da li će Stefan Bajčetić i Lazar Samardžić zaigrati za Srbiju. Da li je to bitno? Relativno da. Da li bi nam oni pomogli? Apsolutno da! Da li bi njihov izbor da predstavljaju Srbiju bio ključan? Relativno ne. Da li bi njihov izbor bio spas našeg fudbala? Apsolutno ne!

Problem srpskog fudbala nisu njeni potencijalni reprezentativci. Problem srpskog fudbala nisu ni njeni aktuelni kao ni bivši reprezentativci. Problem srpskog fudbala nisu igrači i treneri u našim nacionalnim šampionatima. Problem srpskog fudbala su njegovi funkcioneri koji najmasovniji i najpopularniji sport u Srbiji tretiraju kao 'kravu muzaru' zarad isključivo lične, kako političke tako i ekonomske dobiti, i već ga desetak godina guraju u beskrajni ambis.

Kako smo dozvolili da se to dogodi? Iskreno, nisam 100% siguran. Svi mi imamo svoje teorije ali niko konkretan odgovor. Da li postoji rešenje? Da! I veoma je prosto. Dovedi kvalifikovane, entuzijastične, rodoljubive i poštene osobe na pozicije moći u sportu i rezultat postaje samo pitanje vremena. Kao što rekoh, prosto i jednostavno.

Ali da li primećujete kako je napisano 'osobe', ne 'osoba'. To je zato što jedan čovek, ko god on bio, ne može sam promeniti okorelo-korumpirani sistem. Neki ljudi i dalje gaje iluzije da je tako nešto izvodljivo. Nije. Ali razumemo, zaista. Ovaj narod je odrastao na tom nekom 'spasiocu', od Kralja do Tita, preko Slobe i Đinđića. Uvek 'taj neki'. Uvek čekamo 'tog nekog'. Shvatam da je za svaki pokret, za svaku promenu zaista potrebno neko lice, neki lider, neko ko će da stane na čelo kolone i kaže ”Za mnom!”.

Srpski fudbal nije video takvu osobu u ovom veku. Sada je prilika da ga dobije. Znate zašto? Zato što je sada to neko lice, taj neki lider Nemanja Vidić. Ponoviću - NEMANJA VIDIĆ! Kapiten Crvene Zvezde, naše najveće fudbalsko ime ovog veka, jedan od najvećih igrača istog i čovek kome je Ser Aleks Ferguson, najveći fudbalski trener svih vremena, rekao 'Ti ćeš biti moj kapiten, ti ćeš biti kapiten ovog kluba.' Čovek je ušao u svlačionicu, pogledao oko sebe, video Ria Ferdinanda, Gerija Nevija, Pola Skolsa i Rajana Gigsa i rekao 'Ti si njihov kapiten. Ti si kapiten Mančester Junajteda.'

I nije sam. Dolazi okružen moćnom 'vojskom'.

Imamo Danka Lazovića i Laneta Jovanovića, legende srpskog fudbala 21. veka i ljude bez praktično ijedne mrlje u svojim karijerama.

Danko Lazović i Lane Jovanović

Imamo Jovanu Damnjanović, fudbalerku minhenskog Bajerna i verovatno najbolju našu igračicu.

Jovana Damnjanović, najbolja srpska fudbalerka

Imamo Slavoljuba Muslina, živu legendu srpske trenerske struke i čoveka koji nas odveo na SP u Rusiji 2018.

Slavoljub Muslin, srpska trenerska legenda

Imamo Milorada Mažića, najboljeg srpskog sudiju ikada i jednog od najboljih svetskih u poslednjih 20 godina, čoveka koji je sudio Finale LŠ 2018. i kome je 'ukradeno' Finale SP 2018. u Rusiji.

Milorad Mažić, najbolji srpski sudija svih vremena

Imamo Branka Milutinovića, čoveka koji je isključivo svojim mukotrpnim radom putem svoje kompanije 'Nordeus' i njenog najpoznatijeg proizvoda, igrice 'Top Eleven', stavio Srbiju na međunarodnu IT mapu.

Branko Milutinović, osnivač kompanije 'Nordeus'

I ono najbitnije - imamo kvalifikovane, entuzijastične, rodoljubive i poštene ljude u timu Nemanje Vidića, u timu za spas srpskog fudbala.

Na kraju citat iz omiljenog filma, 'Gospodar prstenova': ”Teoden kralj stoji sam", reče Gandalf. "Ne sam", odgovori Eomir. Tako da: "Nemanja kralj stoji sam", rekoše dušmani srpskog fudbala. "Ne sam", odgovoriše Srbi.

Ustani fudbalska Srbijo! Podrži Nemanju Vidića! #UzVidu

Marko Milenković

POSLEDNJE

VIDEO

Evrobasket Specijal - Izrael v Srbija (Adriatik Podkast)

Evrobasket Specijal: Srbija - Finska (Adriatik Podkast)