Adriatik program podrške - objašnjeno

U ovom članku objasnićemo vam šta je Adriatik program podrške, čemu će služiti i zašto bi trebali da budete deo njega.

Adriatik program podrške - objašnjeno

U ovom članku objasnićemo vam šta je Adriatik program podrške, čemu će služiti i zašto bi trebali da budete deo njega.

Podeli

Foto: Adriatik Ilustracija

U ovom članku objasnićemo vam šta je Adriatik program podrške, čemu će služiti i zašto bi trebali da budete deo njega. 

Bez okolišanja, potrebne su nam donacije kako bi finansirali naš projekat i ukoliko vam se svidja naš sadržaj, želite da ga vidite u što većoj količini, želite da vidite nove projekte ili prosto želite da nam pomognete, ovo je mesto za vas. 

Zašto pokrećemo program podrške?

Ukoliko ste na našem sajtu, znači da vas zanimaju sport i sportsko novinarstvo. Kao što već verovatno znate, postoje dva glavna izvora kako mediji ostvaruju prihode. 

Prvi i najučestaliji je kroz Google AdSense. Šta je Google AdSense? Google AdSense je program koji pokreće Gugl i preko kojeg oglašivači na veb-sajtovima sa sadržajem dele tekst, slike, video ili interaktivni medijum u vidu reklame povezane sa sadržajem sajta i čitalaštvom. Ove reklame administrira, sortira i održava Gugl. Mogu da donesu prihode na osnovu broja klikova ili na osnovu utisaka.

Drugi i sve češći u upotrebi je paywall iliti platni zid na našem. Platni zid je metod restrikcije sadržaju koji zahteva novčanu pretplatu. Platni zid je dobio na popularnosti sredinom prethodne decenije zbog pada profita u štamparskoj industriji i reklamnog materijala a delimično i zbog sve češće upotrebe ‘ad-blokera’. 

Nećemo biti licemeri i reći da i mi ne koristimo ‘ad-blokere’ - koristimo ih. Ali verovatno iz istog razloga i na istim sajtovima kao i vi. Ljudima su se smučile ‘pop-up’ reklame, ‘slajdšou’ reklame i slično gde ne mogu da uđu na sajt kako bi pročitali, videli ili čuli određeni sadržaj a da prethodno ne moraju da zatvore 13 novih prozora. Zbog toga su i nastali ‘ad-blokeri’ koji štete kreatoru/mediju. Nema neke sredine, nema nekog balansa. Imate dve opcije. Ili ćete birati besplatan sadržaj propraćen svakojakim reklamama ili ćete morati da platite kako bi čitali ‘ad-free’ sadržaj. 

Nama je cilj da postanemo kompletno ‘ad-free’ platforma ali je nažalost to u početku nemoguće. Ipak, napravili smo kompromis i ‘formulu’ gde će Google AdSense biti prisutan na našem sajtu ali na dosta suptilniji način. Ne želimo da vas reklame odvrate od uživanja u našem sadržaju. To je ujedno i odgovor na ovo pitanje ‘Zašto pokrećemo program podrške?’. 

Kako će vaši doprinosi biti korišćeni?

Naš sadržaj delimo na tri dela:

  • pisani (članci, kolumne, analize itd)
  • audio (podkast)
  • video (jutjub kanal)

Vaši doprinosi će pomoći našem timu da vam lakše, brže i bolje predstave sadržaj koji vi želite ili bi ste voleli da konzumirate. U današnjem svetu se sve plaća.

Tako su našem timu, u nameri da napišu što bolju analizu utakmice ili što bolji primer istraživačkog novinarstva, potrebni pristupi raznim statističkim, analitičkim i informacionim platformama koje se uvek nalaze iza onog čuvenog ‘platnog zida’. 

Tako su našem timu, u nameri da čujete što kvalitetniji podkast, potrebni pristupi raznim softver & hardver programima, kao i montažerima i dizajnerima koji se moraju platiti.

Kao što smo rekli, u današnjem svetu se sve plaća.

Šta dobijate vašim doprinosom?

Svi doprinosi podržavaju našu misiju da sportsko novinarstvo a i sam sport učinimo boljim i zanimljivijim. Mislimo da je čitava kultura konzumiranja sporta i sportskog novinarstva pogrešna i ne zbog toga što su neki tamo Amerikanci, Britanci ili Španci pametniji i sofisticiraniji od nas, već zato što njihovi mediji mnogo više ulažu i rade na kreiranju kvalitetnog sadržaja i edukovanju javnosti. Iznenađeni smo i oduševljeni što je za ogromnu većinu naše zajednice ta korist dovoljna.

Kako možete doprineti?

Postoje dva načina.

Prvi je putem našeg PayPal naloga gde možete donirati iznos po vašoj volji, jednokratno ili koliko god vi puta želite. 

Drugi je putem našeg Patreon naloga gde možete da selektujete jedan o 4 nivoa mesečne pretplate. Za razliku od PayPal-a koji je ‘čista’ donacija bez benefita za donatora, Patreon sa svojim sistemom nivoa mesečne pretplate daje donatorima određene benefite, u zavisnosti od samog nivoa i cifre na koju se pretplate.

Adriatik Tim
Adriatik je osnovan sa idejom da pruži najbolji mogući sportski sadržaj, kako u Srbiji tako i u okruženju na malo moderniji, edukativniji i inovativniji način.

POSLEDNJE

VIDEO

Evrobasket Specijal - Izrael v Srbija (Adriatik Podkast)

Evrobasket Specijal: Srbija - Finska (Adriatik Podkast)